Nicolae Dumitru
Nicolae Dumitru (născut la Bucureşti, în 1968) studiază pianul în particular cu Sonia Rătescu şi, în anii ce urmează, cu maestrul Dan Mizrahy. Sub îndrumarea acestuia pregăteşte Concertul în la major KV 488 de W.A. Mozart, pe care îl interpretează în mai 1987 pe scenă Atheneului Român, acompaniat de Orchestra de Camera a Medicilor dirijată de regretatul Ermil Nichifor.
Sub îndrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine întâi stagiar al Colegiului “Gnessin” din Moscova, iar apoi, că bursier al statului român, absolvent (1998) al Academiei Ruse de Muzică “Gnessin”, la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov. Sub conducerea acestuia parcurge şi studiile postuniversitare în perioada 1998 – 2001. În tot aceşti ani petrecuţi la şcoală moscovită, dascălul şi arhitectul evoluţiei sale artistice este profesorul Emmanuel Monaszon.
In perioada studiilor concerteaza ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova la sala “P.I. Ceaikovski”, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, al Filarmonicii de Stat din Chisinau, dirijat de Valentin Doni, al filarmonicilor din Nijni – Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod.
După întoarcerea în ţară, din ianuarie 2002 şi până în prezent evoluează pe scenele principalelor filarmonici din ţară, iar pe scenă bucureşteană susţine recitaluri la Sala Mare a Atheneului Român, ăla Radio şi ăla “Auditorium”a Muzeului de Artă.
Apare ca solist invitat al ilarmonicii “George Enescu” din Bucureşti, şi al Orchestrei Naţionale Radio, cu care realizează prima interpretare Radio a Concertului pentru pian şi orchestra de Antonin Dvorak.
În decembrie 2009 susţine un concert de gala “Vienna Christmas Proms” sub egida Raiffeisen Bank România, iar în septembrie 2010 este iniţiator şi solist al proiectului concertistic în aer liber “Armonii de Toamna” la Teatrul de Vara din Herăstrău. În 11 iunie 2011 este invitat de către Institutul rancez să deschidă “Grande Journee Liszt” cu un recital în Metroul Bucureştean.
De asemenea, susţine recitaluri în centre culturale din ţară precum Sighişoara, Odorheiul – Secuiesc, Miercurea - Ciuc şi Sfântu – Gheorghe.
De-a lungul acestor ani susţine numeroase lecţii deschise, master - classes şi workshop-uri la liceele de muzică din oraşele unde susţine concerte şi recitaluri.
Pe scenă europeană susţine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden am Wien, iar în 2008 realizează la invitaţia Institutului Cultural Român un turneu dedicat centenarului Sigismund Toduţă la Lisabona, Madrid, Barcelona, Budapesta, Veneţia, Roma.
În cadrul Anului aniversar Frederic Chopin 2010 este invitat în festivalul „Palatele Sankt – Petersburgului”, la Capella Academică de Stat din Sankt – Petersburg şi la Galeria Armelor din Kremlin (Moscova), în festivalul „Nopţile pianistice de la Chişinău” şi susţine un recital şi un master-class la Accademie d’Ete d’Aix-en-Provence.
Din ianuarie 2011 lansează la Teatrul „Act” din Bucureşti spectacolul devenit permanent „Poveste pentru pianist şi măşti”, cu un deosebit succes la public.
Începând cu 2013 porneşte proiectul naţional de recitaluri educative „ConCerto!” adresat tinerilor, susţinut în principalele centre filarmonice şi culturale din ţară.